Kuchnia

Food - zupy

Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką

Składniki:

3 średnie ogórki
pęczek rzodkiewki
1/2 główki sałaty
1/2 pęczka posiekanego koperku
1/2 pęczka cienkiego posiekanego szczypiorku
400 ml jogurtu
200 ml maślanki
kilka listków mięty (niekoniecznie)
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Chłodnik ogórkowy

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa i zioła umyj i osusz. Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.. Rzodkiewkę zetrzyj na mniejszych oczkach. Sałatę posiekaj na drobne części. Szczypiorek i koperek drobno posiekaj. Do dużego garnka przełóż warzywa, dodaj posiekane zioła oraz zmiażdżony ząbek czosnku. Całość zalej zimną maślanką oraz jogurtem., dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Chłodnik odstaw na 1-2 godziny do lodówki.

Dla większego orzeźwienia, do chłodnika możesz dodać kilka listków świeżej mięty. Schłodzony chłodnik można podać z ugotowanymi na twardo jajkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation