Kuchnia

dania obiadowe

Zupa z tortellini i szpinakiem

1 opakowanie tortellini z serem (250g),
120g świeżego szpinaku,
3 łyżki masła,
¼ szklanki mąki,
1 cebula,
3 ząbki czosnku,
2 duże marchewki,
1 łyżka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka soli,
½ łyżeczki pieprzu,
7 szklanek bulionu drobiowego, warzywnego lub wody,
1 szklanka mleka
Sposób przygotowania przepisu:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy i kroimy w talarki, a większe w pół talarki. Szpinak płuczemy.
W większym garnku rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i marchewkę i smażymy razem około 5 minut często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, sól i pieprz.
Dodajemy mąkę i mieszamy dokładnie tak, aby mąka pokryła warzywa.
Stopniowo powoli wlewamy bulion i cały czas mieszamy, aby nie było grudek. Zupę zagotowujemy.
Dodajemy makaron tortellini. Zupę ponownie zagotowujemy i gotujemy tyle minut, ile trwa gotowanie makaronu podane na opakowaniu (u mnie było to 14 minut). Gdy makaron będzie miękki dodajemy stopniowo mleko i zupę ponownie zagotowujemy. Dodajemy świeży szpinak, mieszamy i zupę gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu. Zupę od razu podajemy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation