Kuchnia

chleby,bulki,pieczywo

Ekspresowe bajgle

2 łyżeczki suchych drożdży
2 łyżeczki cukru
1 1/2 szklanki wody
500 g mąki pszennej
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
sezam
mak

W misce połączyć mąkę z wodą, cukrem, solą i drożdżami, zagnieść ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto zagniatać do momentu, aż będzie elastyczne i zacznie odklejać się od dłoni. Jeśli jest za luźne, dosypać trochę mąki, jeśli za suche, wlać odrobinę wody. Ciasto podzielić na osiem części i ułożyć je na blasze wyściełanej pergaminem, przykryć je folią spożywczą i odstawić na 45 minut, aby bułki wyrosły. W dużym garnku zagotowujemy wodę z miodem. Z kawałków ciasta uformować kulki, w każdej kciukiem zrobić dziurkę. Wrzucać do wrzącej wody po dwa bajgle, wyławiać je, gdy wypłyną na powierzchnię. Osączyć na ręczniku papierowym, przełożyć z powrotem na blachę, oprószyć sezamem i makiem. Bajgle piec w piekarnika nagrzanym do 180° C przez około 15 minut, aż się zrumnienią.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation