Design

Design

Ciasto Bounty

Składniki:



ciasto:

5 jaj

3/4 szkl cukru

pół szkl mąki

4 łyżki kakao

łyżeczka proszku do pieczenia



do nasączenia:

woda/herbata

można dodać również odrobinę alkoholu np. malibu



krem:

0,75l mleka

30 dag wiórek kokosowych

pół szkl cukru

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

20 dag masła



polewa czekoladowa (Składniki:
100g masła
3 łyżki gorącej wody
3 łyżki cukru pudru
3 łyżki kakao

Wykonanie:
Do rondelka wlewam gorącą wodę i cukier, podgrzewam chwilkę aż składniki połączą się. Dodaję masło pokrojone w kostkę i mieszam. Zestawiam z ognia już w trakcie rozpuszczania – ważneby nie przegrzać w tym momencie tłuszczu – mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia masła.
Do rondelka dodaję teraz kakao i mieszam trzepaczką aż powstanie gładka polewa czekoladowa.
Gdy polewa zacznie tężeć dekoruję nią ciasto.)

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubijać na sztywna pianę. Nie przestając ubijać dodać cukier a potem żółtka.

Do puszystego kogla mogla przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wlać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy (24cm).

Piec 20-25 min w 180st. Wystudzić.

Wystudzony biszkopt nasączyć delikatnie.

Z 3/4 litra mleka odlać szklankę.

Mleko zagotować z cukrem, wsypać wiórki kokosowe, kilka minut pogotować wszystko (mieszając by się nie przypaliło), odstawić na 10 min by wiórki spęczniały.

Po tym czasie mleko z wiórkami jeszcze raz podgrzać.

Do odlanego mleka dodać mąkę i dobrze wszystko wymieszać.

Kiedy mleko będzie mocno gorące, zestawić z ognia, wlać mleko z mąką i dynamicznie mieszać aż krem zgęstnieje jak budyń.

Zostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć w mikserze, dodawać po łyżce budyniu i ucierać do czasu aż składniki połączą się w jednolity krem (ale nie dłużej :)

Krem wyłożyć na biszkopt.

Ozdobić polewą czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation