Kuchnia

bez cukru

Kokosowa tarta jaglana, wegańska i bezglutenowa
Składniki:
Spód:
100 g suchej kaszy jaglanej
2 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
80 g suszonych owoców (moreli, śliwek, daktyli, rodzynek)
4 łyżki mąki jaglanej
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
Krem budyniowo-kokosowy:
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
1 szkl. wody
2 opakowania budyniu bezglutenowego
3 łyżki ksylitolu/cukru (można dodać więcej wg. uznania)
Dodatkowo:
płatki migdałów, mieszanka tropikalna do posypania itp.
Wykonanie:
Suszone owoce zalewamy wodą i zostawiamy na noc. Następnego dnia gotujemy kaszę do miękkości, studzimy i do jeszcze ciepłej kaszy dodajemy siemię lniane, mąkę, kakao, olej i mieszamy. Suszone owoce odsączamy z wody przekładamy do miski i dokładnie blendujemy. Owoce łączymy z kaszą i mieszamy do połączenia składników i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę wykładamy równo do silikonowej formy do pieczenia. Pieczemy ok. 40-50 minut. Mleczko kokosowe przelewamy do garnka. Dodajemy 1 szkl. wody i mieszamy. Odlewamy z garnka 3/4 szkl. i wsypujemy budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy dodając wiórki i ksylitol/cukier. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę budyniową i intensywnie mieszamy. Na ostygnięty spód tarty wylewamy jeszcze ciepły budyń kokosowy. Przed podaniem tarte posypujemy wg. uznania mieszanką tropikalną, płatkami migdałów lub innymi wybranymi dodatkami. Ciasto podajemy schłodzone.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation