Kuchnia
Coś dobrego
Torcik białkowy
Nie wiadomo co zrobić z pozostałymi np. po pączkach białkami? Proszę bardzo, w tym torciku można je zutylizować. Biszkopt na samych białkach, z dodatkiem startej czekolady dającej efekt stracciatella, do tego masa na bazie bitej śmietany i galaretek cytrynowych.
Składniki na ciasto:
- 6 białek
- szczypta soli
- 3/ 4 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier i cukier waniliowy. Dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Czekoladę zetrzeć na tarce, wsypać do masy, wymieszać.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 18 cm ( z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ), piec około 35 minut w 175 st. C. Wystudzić, przekroić na 3 blaty.
Składniki na masę śmietankowo - cytrynową:
- 250 g śmietany kremówki
- 1 śmietan - fix
- 2 galaretki cytrynowe
Jedną galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody,pozostawić do całkowitego stężenia, pokroić w kostkę.
Śmietankę ubić ze śmietan - fixem
Drugą galaretkę również rozpuścić w szklance gorącej wody, schłodzić, gdy zacznie tężeć połączyć z bitą śmietaną.
Na koniec dodać pokrojoną w kostkę galaretkę, wymieszać.
Masą przełożyć blaty białkowe. Schłodzić w lodówce.
sernik_Areczka_
„Aby pogodzić rodzinne smaki powstała kompozycja deseru z połączenia przepisów z Książki Kucharskiej dr. Jana Kwaśniewskiego. Przepisy o których mowa to 540. Sernik luksusowy na kruchym podkładzie oraz 531 Biszkopt Orzechowy. Oba nieznacznie zmodyfikowane. tak by połączyć dwie miłości orzechy i sernik. Czas wykonania całości ok 1 godziny + stygnięcie.
Biszkopt Orzechowy:
1. Miksujemy na jednorodną masę:
– 125 g masła min. 82%
– 15 g cukru
2. Dodajemy:
– 60 g żółtek [ok. 3-4 szt.]
– 125 g orzechów włoskich startych na grubym oczku [maszynką! inaczej – zmielić]
– 10 g rodzynek [ja nie moczę ich wcześniej]
– 10 g suszonych moreli pokrojonych w paski
– 10 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
– 15 g bułki tartej
3. na końcu mieszamy delikatnie z
– 90 g białek ubitych w ostatniej chwili [2-3 szt]
Rozkładam tak przygotowaną masę do formy 21,5 x 28 x 6 cm [foremka jest wypełniona na 5 cm] i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 200’C. Zmniejszam temperaturę do 175’C i tak piekę przez 15 min.
W czasie tych 15 minut przygotowuję część sernikową.
1. Ucieramy:
– 125 g masła
– 50 g cukru
2. Następnie naprzemiennie dodajemy:
– 120 g żółtek [ok 6-7 szt.]
– 250 g białego sera
3. Dodajemy
– 10 g mąki ziemniaczanej
– 10 g proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
– pół łyżeczki kwasku cytrynowego
– 50 g płatków migdałowych
– 25 g rodzynek
– 25 g skórki pomarańczowej smażonej w cukrze
– trochę aromatu rumowego, migdałowego lub waniliowego.
4. Delikatnie mieszamy z
– 125 g ubitych białek
Tak przygotowaną masę wykładamy na gorący biszkopt i dalej pieczemy jeszcze ok. 20 min w temperaturze 175’C. Po upieczeniu układam 80 g czekolady gorzkiej [BWT: 7,90/18,41/57,35] na wierzchu gorącego wypieku i zostawiamy w piekarniku aż wszystko ostygnie.
W 100g: B – 11,6; T – 41,7; W – 12,6; co daje nam proporcje: 1 : 3,6 : 1
MA==