Kuchnia

Chleb

Żulik - słodki turecki chlebek z rodzynkami

1/2 kg mąki pp
2-3 łyżki miodu
1 łyżeczka drożdży instant
2-3 łyżki masła
1/2 szklanki mleka
50-100 g rodzynek

W dużej misce wymieszać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać z masło, ciepłe mleko i miód, dodać do mąki aby powstało miękkie ciasto. Przełożyć na lekko oprószoną mąką powierzchnię i ugniatać przez 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę lub do momentu dwukrotnego zwiększenia objętości. Rozgrzać piekarnik do 200 st.C. Po wyrośnięciu delikatnie zagnieść ciasto ponownie. Uformować owalny lub okrągły bochenek i umieścić na lekko posypanej mąką blasze. Naciąć wierzch bochenka ostrym nożem. Zostawić ponownie do wyrośnięcia, odkryte, około 10-15 min (jeśli kuchnia jest ciepła). Piec 40-45 min a następnie schłodzić na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation