Kuchnia

przetwory

Wielki klops na kanapki - pyszna wędlinka - Ogrodnik w podróży
Składniki :
1 kg mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1/2 szklanki tartej bułki
2 średnie cebule
sól , pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
1 płaska łyżeczka cukru
1/2 płaskiej łyżeczki , tartej gałki muszkatołowej
1 jajko
1/2 szklanki wody

Mięso mielone , wkładamy do miski , robimy w nim ręka dołek , w który wbijamy jajko , dodajemy sól , pieprz, cukier , gałkę , zmiażdżony czosnek , wodę i bułkę tartą . Cebule obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach , po czym dodajemy do reszty składników . Teraz , ta mniej fajna czynność ( jak dla mnie ;( ) wyrabiamy mięso rękami , tak długo aż masa będzie zwarta i da się uformować w wielki , gigantyczny kotlet mielony o nieco cygarowym kształcie – to ułatwi krojenie , go na kanapki Uformowany kotlet układamy na wysmarowanej olejem blaszce do pieczenia , przecieramy go natłuszczonymi olejem dłońmi i wsuwamy do piekarnika . Pieczemy w temperaturze 160 C , przez około 60 minut , bez termoobiegu , gdyż może popękać . Po tym czasie jest gotowy , można podać na gorąco z ziemniaczkami i buraczkami tartymi , lub wystudzić , włożyć na noc do lodówki , a drugiego dnia kroić jak wędlinkę na kanapki
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation