Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Lody chałwowe z makiem » Kinga Paruzel

Ilość porcji 1 porcja
Czas Przygotowania 20 minut
Całkowity czas 5 godzin

6 żółtek
¾ szklanki cukru
1 szklanka mleka
1 szklanki śmietany 36%
3 łyżki maku
100 g chałwy
1 sok z ½ cytryny

• Żółtka ucierać wraz z cukrem za pomocą miksera przez 10 minut, aż powstanie gęsta, kremowa masa.
• Śmietanę zagotować wraz z mlekiem. Dodać mak i gotować całość 5 minut.
• Gorący płyn wlewać cienką stróżką do cały czas ubijającej się masy z żółtkami (należy zmniejszyć obroty).
• Całą masę dobrze wymieszać i przelać do rondelka. Gotować na małym ogniu około 10 minut cały czas mieszając aż lekko zgęstnieje. Dodać chałwę i całość mieszać i gotować jeszcze kilka minut uważając aby się nie przypaliło.
• Do masy dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do miski i przykryć krem bezpośrednio folią spożywczą. Ostudzić, a następnie mocno schłodzić w lodówce.
• Masę przelać do maszyny do robienia lodów i postępować wg instrukcji przygotowywania lodów. Dla osób nie mających maszyny - wystarczy schłodzoną masę przelać do pojemnika, włożyć do zamrażarki i co 30 minut przez 3 godziny mieszać aż lody stwardnieją.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation