Książka

Książki warte sprawdzenia

Serowa zapiekanka z jabłkami

250 g serka ricotta
100 ml śmietany kremówki 30%
2 duże jajka, białka i żółtka osobno
2 – 3 łyżki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego w proszku (bez cukru), przesianego
1 – 2 jabłka, w zależności od wielkości, obrane i pokrojone w grubsze półksiężyce
W naczyniu umieścić wszystkie składniki (oprócz białek i jabłek) i wymieszać do połączenia rózgą kuchenną. Białka ubić osobno na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.

Tak przygotowaną masę serową delikatnie przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego masłem (u mnie była to forma do tarty o średnicy 23 cm). Na górę wyłożyć kawałki jabłek. Piec w temperaturze 190ºC (piekłam z termoobiegiem, ale można metodą tradycyjną) przez około 20 – 30 minut. Im mniejsze i głębsze naczynie do zapiekania – pieczemy dłużej; ja w swojej płaskiej foremce na tartę piekłam około 20 minut.

Zapiekankę oprószyć cynamonem, podawać na ciepło.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation