Kuchnia

Przepisy

Bezglutenowe kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem - Lawendowy Dom

Na blachę o wymiarach 23×34 cm

100 g płatków owsianych
po 120 g mąki kukurydzianej i ziemniaczanej
150 g masła
3 jajka
110 g cukru
50 g cukru pudru
łyżka cukru waniliowego
15 g mąki ziemniaczanej
po 400 g rabarbaru i truskawek
skórka otarta z połowy cytryny

dodatkowo:
cukier puder do posypania

Zmiksować płatki na mąkę.
Wymieszać mąkę owsianą, kukurydzianą i ziemniaczaną.
Masło zetrzeć na tarce. Wymieszać mieszankę mąki z masłem.
Oddzielić białka od żółtek.
Do mąki i masła dodać żółtka i 80 g cukru.
Zagnieść ciasto, jeśli bardzo się kruszy można dodać łyżeczkę wody.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki.
Owoce umyć. Truskawki obrać i pokroić w plasterki.
Rabarbar pokroić w małe kawałki. Wymieszać z pozostałym (30 g) cukrem.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C.
Odłożyć niewielki kawałek ciasta, resztę zetrzeć na tarce do przygotowanej formy. Docisnąć dłonią i wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika na 10 minut.
W tym czasie ubić białka na pianę. W połowie ubijania dodać cukier puder, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną.
Sztywną, lśniącą pianę rozsmarować na podpieczonym, lekko przestudzonym cieście.
Na wierzchu ułożyć rabarbar i truskawki. Wierzch posypać pozostałym, startym na tarce ciastem.
Wstawić do piekarnika i piec 25 minut. Ciasto wystudzić, oprószyć cukrem pudrem, pokroić w kwadraty i podawać. Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation