Kuchnia

zupy

CHŁODNIK Z OGÓRKIEM, RZODKIEWKĄ, ESTRAGONEM I MIĘTĄ
z dodatkiem orzechów i rodzynek lub/i suszonej żurawiny

SKŁADNIKI

4 PORCJE
500 ml kefiru
250 ml jogurtu naturalnego lub greckiego
125 ml śmietany 12%
300 g ogórków gruntowych
1 pęczek rzodkiewek
1 dymka (młoda cebulka ze szczypiorkiem)
4 łyżki posiekanego estragonu
4 łyżki posiekanej mięty
1/3 szklanki posiekanych rodzynek i/lub suszonej żurawiny
30 g orzeszków pinii lub orzechów włoskich


PRZYGOTOWANIE

Kefir, jogurt i śmietanę schłodzić w lodówce. Ogórki obrać i pokroić w kosteczkę. Rzodkiewkę pokroić na kawałeczki, cebulkę i część ładnych szczypiorków pokroić na plasterki.
Posiekać miętę, estragon i rodzynki i/lub suszoną żurawinę. Orzeszki pinii lub posiekane orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni.
Połączyć wszystkie składniki: najpierw wymieszać kefir z jogurtem i śmietaną z dodatkiem soli i pieprzu oraz posiekanych rodzynek/żurawiny. Dodać ogórki, rzedkiewkę i dymkę, zioła oraz orzechy. Wymieszać i podawać.
WSKAZÓWKI

Chłodnik można przygotować z wyprzedzeniem i trzymać w lodówce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation