Inne

Zupy kremowe

Flaczki z boczniaków »

Składniki na 4 - 6 porcji:
500 g boczniaków
1 mała pietruszka
1 mała marchewka
¼ dużego selera
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej

½ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki
1 łyżeczka majeranku
½ łyżeczki lubczyku
2 litry wody
sól i czarny pieprz

Przygotowanie:
Boczniaki oczyścić starannie papierowym ręcznikiem, pokroić w paseczki. Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać.
Na dnie dużego garnka rozgrzać olej, dodać pokrojone warzywa i grzyby wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim i dusić przez 15 minut na niedużym ogniu.
Kiedy warzywa się podduszą wsypać pozostałe przyprawy oraz wodę z łyżeczką soli. Gotować pod przykryciem kolejne 15 – 20 minut do czasu, aż warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation