Kuchnia

Przepisy

Składniki:
pęczek botwinki
pół szklanki suchej ciecierzycy
8 suszonych pomidorów z zalewy
1 czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
pęczek koperku
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól
pieprz
olej z suszonych pomidorów lub oliwa
(przepis na 3 porcje)

Ciecierzycę moczymy przez 12 godzin w wodzie, a następnie gotujemy al dente. W międzyczasie szatkujemy umytą botwinkę, jej małe buraki kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią botwinkę, chwilę smażymy. Po chwili dodajemy do tego pokrojoną w małą kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek. Pod koniec smażenia dorzucamy do tego pokrojone w paski pomidory, poszatkowany koperek, odcedzoną ciecierzycę i ocet. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, mieszamy. Można całość jeszcze skropić dodatkową porcją oleju lub oliwy.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation