Kuchnia

koszyczek

Moja Delicja

Sałatka z ogórka zielonego z natką pietruszki i cebulką dymką, polana lekko ostrym dressingiem. Ulubiony dodatek do dań obiadowych.
(2-3 porcje)

· 1 ogórek
· garść posiekanej natki pietruszki
· 2 cebulki dymki ze szczypiorem
· 1 łyżeczka musztardy Dijon
· 1 łyżeczka miodu płynnego
· 1 łyżka octu balsamicznego
· 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
· 3 łyżki oleju rzepakowego
· sok z 1/2 cytryny
· sól morska i świeżo mielony pieprz

Ogórek obrać, pokroić w plasterki.
Dymkę wraz ze szczypiorkiem posiekać.
Do słoiczka wlać miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny, olej, dodać musztardę i przeciśnięty ząbek czosnku. Przyprawić solą i pieprzem. Zamknąć słoiczek i energicznie potrząsając, wymieszać wszystkie składniki.
Ogórki wymieszać z natką pietruszki, cebulką wraz ze szczypiorkiem. Polać przygotowanym dressingiem tuż przed podaniem.
Podawać jako dodatek do dań obiadowych.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation