Kuchnia

przepisy

Przepis na krokiety

Składniki:

ugo­to­wane mięso dro­biowe – im wię­cej, tym wię­cej far­szu będzie
pie­czarki około 250 g – podob­nie jak wyżej, im wię­cej, tym wię­cej far­szu będzie
cebula
nale­śniki – tych nigdy za dużo
jajko, a nawet dwa
bułka tarta
sól
pieprz

Spo­sób przygotowania:

1. Pie­czarki trzemy na tarce i wraz z pokro­joną w kostkę cebulą podsmażamy.
2. Pozba­wione kości i prze­stu­dzone mięso dro­biowe mie­limy w maszynce lub w blenderze.
3. Całość mie­szamy – przy­daje się więk­sza miska. Dopra­wiamy do smaku. Sól, pieprz – według uznania.
4. Na nale­śniku ukła­damy farsz. Naj­le­piej wyty­czyć sobie przez śro­dek nale­śnika pasek o sze­ro­ko­ści około 8 – 10 cm. I w poło­wie wypeł­nić ten pasek far­szem. Zawi­nąć boki do środka, tak aby nacho­dziły na farsz. A następ­nie całość zrolować.
5. Teraz naszego zro­lo­wa­nego nale­śnika z nadzie­niem moczymy w roz­trze­pa­nym jajku.
6. Obta­czamy w bułce – z każ­dej strony. Nawet po bokach.
7. Sma­żymy na spo­rej ilo­ści tłusz­czu. Na spo­rej, gdyż naj­le­piej, by kro­kiet do połowy był w tłusz­czu. Szyb­ciej się smaży. Można oczy­wi­ście robić to na małej ilo­ści tłusz­czu, wtedy jed­nak trzeba naszego kro­kieta prze­wra­cać 4 razy. Sma­żymy do momentu aż kro­kiet się ład­nie przy­ru­mieni. Nie spali! I gotowe.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation