Kuchnia

Kulinaria

Ryba w porach light z sosem cytrynowym - Simply Delicious

Porcje Czas przygotowania
2 porcje 0,5 godziny
Czas gotowania Passive Time
1,5 godziny 2 godziny
Składniki
1 szklanka kasza gryczana
1 szklanka mleko 0,5%
2 sztuka mintaj filet
2 sztuka por
1/2 sztuka cytryna sok
1 sztuka jajko M
2 łyżka jogurt naturalny gęsty
1 łyżeczka masło
sól opcjonalnie
pieprz
oregano
zioła prowansalskie
Sposób przygotowania
Kaszę ugotować z dwoma szklankami wody.
Por pokroić w talarki wraz z jego zieloną częścią.
Wrzucić na patelnię, dodać masło i przykryć pokrywką.
Dusić aż lekko zmięknie.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułożyć ugotowaną kaszę.
Na wierzch kaszy położyć filety z mintaja i przykryć je podduszonym porem.
Przygotować sos.
Jajko roztrzepać widelcem w naczyniu.
Dodać mleko oraz jogurt.
Następnie dodać sok wyciśnięty z połowy cytryny.
Przyprawić do smaku solą pieprzem oraz pozostałymi przyprawami.
Na wierzchu zapiekanki ułożyć plasterki cytryny z której wyciskaliśmy sok.
Całość zalać sosem cytrynowym.
Piec około godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation