Kuchnia

Przepisy na ciasta i nie tylko

Jajka w cieście chlebowym
8 jajek
8 plasterków szynki długo dojrzewającej
otręby pszenne do posypania
Na ciasto
35 dag mąki
1,5 dag drożdży
1 łyżeczka cukru
5 dag otrębów pszennych
1 łyżka oliwy
200 ml letniej wody
1 łyżeczka soli

Drożdże i cukier rozetrzeć, dodać wodę i odstawić na 5 minut. Dodać mąkę, otręby pszenne, sól i wymieszać. Wlać oliwę, wyrabiać ciasto rękami aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce.
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części, lekko rozwałkować. Każde jajko owinąć plasterkiem szynki, ułożyć na cieście, uformować kulę, zlepić brzegi. Jajka w cieście umieścić na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować wodą i posypać otrębami. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 st.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation