Kuchnia

kuchnia

Podudzia kurczaka po marokańsku

Składniki
4 porcje

1 kg podudzi (pałek) kurczaka
2 łyżki oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 małego pęczka natki pietruszki
opcjonalnie - świeża kolendra (ok. pół szklanki listków)
przyprawy: 1 łyżeczka kurkumy, szczypta szafranu, 1 łyżka słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
70 g zielonych oliwek (drylowanych, ze słoiczka)
1/4 cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi


Przygotowanie

W naczyniu tagine lub w dużej wysokiej patelni podgrzać oliwę, włożyć kurczaka i obsmażyć dokładnie z każdej strony.
Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem i chwilę razem podsmażyć mieszając.
Wlać 1 szklankę wrzącej wody oraz przyprawy: zmielony pieprz, kurkumę, szafran, paprykę, kumin. Wszystko wymieszać i zagotować na większym ogniu.
Dodać połowę posiekanej natki i ewentualnie kolendry, wymieszać, przykryć, zmniejszyć nieco ogień i gotować przez 30 minut. W międzyczasie raz przewrócić mięso na drugą stronę.
Zdjąć pokrywę, dodać odcedzone zielone oliwki oraz sok z 1/4 cytryny. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody, następnie z 2 łyżkami sosu z patelni, przelać do potrawy i wymieszać z resztą sosu.
Gotować bez przykrycia przez ok. 10 - 15 minut aż sos trochę zgęstnieje a mięso będzie miękkie. Posypać resztą posiekanej natki i kolendry.

Propozycja podania

kasza bulgur lub ziemniaki (gotowane lub pieczone)
surówka z pomidora pokrojonego w kosteczkę z papryczką chili i kolendrą lub surówka z kapusty (coleslaw)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation