Kuchnia

Pyszności :3

Komentarze

X X 12 lat temu
Składniki na około 15 drożdżówek:
550 g mąki pszennej, 15 g drożdży suchych lub 30 g drożdży świeżych,
2 - 3 łyżki roztopionego masła,1 szklanka letniego mleka,1 jajo,2 żółtka, 3 łyżki cukru, pół łyżeczki soli,
Zrobić rozczyn z części mąki, rozkruszonych świeżych drożdży*, cukru, części podgrzanego (nie gorącego) mleka. Po 15 minutach, kiedy rozczyn ruszy, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (około 1 - 1,5 h).
Gdy podwoi objętość jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na równe części (około 60 g na każdą bułeczkę), formować bułeczki, nadziewając je. Położyć na wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką blachę i odłożyć na pół godzinki do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać kruszonką.Kruszonka: 120 g mąki pszennej,4 czubate łyżki cukru,
60 g masła (miękkiego lub roztopionego). Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i wyrabiać między palcami w celu otrzymania kruszonki. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 25 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation