Kuchnia

26

Biszkopt z kremem jogurtowym i truskawkami w galaretce

Na biszkopt:
- 3 jajka
- 75 g maki pszennej
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 100 g cukru
- 3 łyżki mleka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Krem jogurtowy
- małe opakowanie serka homogenizowanego naturalnego (200 g.)
- 400 g jogortu greckiego
- 2 opakowania cukry waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- ¼ kubka wrzącej wody

Na wierzch:
- 1 kg truskawek
- galaretka truskawkowa (ewentualnie dwie ;)

Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywna pianę. Do żółtek dodaj cukier i mleko i zmiksuj na biały kogel-mogel. Obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej przez sitko.
Na kogel-mogel wyłóż pianę i delikatnie wymieszaj. Następnie porcjami dodawaj mąki i mieszaj delikatnie łopatką, aby składniki dobrze się połączyły ale piana nie opadła.
Ciasto przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie wyrównaj. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 oC i piecz 20 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy jest dopieczone. Odstaw do wystudzenia.

Przygotuj krem.
Serek wymieszaj z jogurtem i cukrem waniliowym. Do kubka wlej ¼ wrzącej wody i wsyp 3 łyżeczki żelatyny. Mieszaj, aż cała żelatyna dokładnie się rozpuści. Ewentualnie można dolać odrobinę wody. Gdy ostygnie dodaj do jogurtu z serkiem. Wymieszaj dokładnie, można zmiksować.

Ciasto wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia i włóż powrotem do foremki. Na ciasto przełóż gęstniejący krem jogurtowy.

Truskawki umyj dokładnie i pokrój na połówki, plasterki lub jak lubisz. Ułóż je na kremie i całość wstaw do lodówki.

Galaretkę truskawkową zalej odrobinę mieszą ilością wrzącej wody niż jest wskazane w instrukcji na opakowaniu. Odstaw aby ostygła i zaczęła się ścinać. Następne wylej ją na ciasto. Odstaw do zastygnięcia do lodówki.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation