Kuchnia

przepisy, wypieki i dania

Sernik na czekoladowym spodzie z musem truskawkowym
Składniki na formę: 40/25
Czas przygotowania: 90 min + 3 h chłodzenie
Spód
300 g masła
300 g gorzkiej czekolady
4 jajka
1 szklanka cukru
180 g mąki pszennej
Sernik
1 kg zmielonego twarogu
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 laska wanilii
1 szklanka cukru
2 jaja

Mus truskawkowy
2 galaretki truskawkowe
600 g truskawek *
1/2 szklanki cukru
200 g jogurtu greckiego

*poza sezonem można użyć mrożonych
Przygotowanie:

1. Mus truskawkowy - galaretki przygotowujemy z 800 ml wody, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się
2. Truskawki odszypułkować i włożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na większym ogniu co chwilę mieszając przez ok. 7 minut aż zmiękną, zaczną się rozpadać i będą otoczone gęstym sosem
3. Truskawki dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić, gdy galaretka będzie już zimna dodać do niej jogurt i lekko zblendować, powinny pozostać kawałeczki truskawek, schładzamy w lodówce, pilnujemy żeby masa nam nie zastygła
4. Spód - foremkę wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 160 stopni
5. Roztapiamy w rondelku masło, dodajemy drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji
6. W oddzielnej misce miksujemy jajka z cukrem, dodajemy roztopioną czekoladę z masłem i krótko miksujemy na gładko
7. Dodajemy mąkę i krótko miksujemy na jednolite ciasto
8. Wykładamy masę do przygotowanej blaszki i pieczemy ok. 20 minut, wyjąć z piekarnika, nie wyłączać
9. Masa serowa - miksujemy twaróg z mąką ziemniaczaną, cukrem i nasionkami wyłuskanymi z laski wanilii, do połączenia się składników, dodajemy jajko i jeszcze raz miksujemy
10. Masę serową wylewamy na podpieczony spód i pieczemy przez ok. 40 minut do zastygnięcia masy, studzimy
11. Na ostudzoną masę serową wylewamy tężejący mus truskawkowy i wstawiamy do lodówki na ok. 2-3 godziny lub na całą noc
12. Kroimy mokrym i lekko ciepłym nożem, dekorujemy truskawkami
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation