Kuchnia

ciasta

Bułki Lniane Bez Jajek - Dukan


Pieczywo, którego nie potrafię opisać, bo zachwyt nad nim mogę wyrazić tylko tym:

Napiszę tylko to - obłędnie chrupiące, smak i konsystencja jak najprawdziwszego chleba pełnoziarnistego/razowego/żytniego Przypominają trochę ciemne bułki z ziarnem...
Jest jedno ALE.... wyszło mi tylko 6 kwadratowych bułeczek
Niestety w tym przypadku jakość jest ściśle związana z ilością
250g twarogu Zielona Łąka
6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia (w fazie uderzeniowej - 0,5 łyżeczki sody)
2 czubate łyżki lnu mielonego podwójnie odtłuszczonego
0,5 łyżeczki soli
1-2 łyżki mleka w płynie
Piekarnik rozgrzać do 180* formę metalową do muffin wyłożyć papierem (piekłam w kwadratowych formach metalowych więc natłuściłam lekko).
Wymieszać suche składniki, dodać twaróg i mleko. Wyrobić ręką dokładnie.
Masa może być "krucha", włożyć do foremek, uklepać mocno.

Piec 40minut.
Po upieczeniu wyjąć z formy i zostawić w lekko uchylonym piecu by doszły w środku, czyli odparowała wilgoć z twarogu.
Moje najlepsze były rano (piekłam wieczorem).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation