Kuchnia

dieta

Dietetyczny Blok Czekoladowy (wg diety Dukana) - przepisy.netBlok czekoladowy (wg diety Dukana)
Jak zbierać punkty?
Autor: n_zak (15628 pkt.)
Ekspert Kulinarny - Przepis z bloga: Kuchenna szkoła przetrwania

...tyle, że w formie pralinek :) Przepis znalazłam u Bryssski. Prawdziwego bloku czekoladowego nigdy nie jadłam, więc porównania nie mam i nie wiem, na ile przypomina oryginał. Ale dukanowcom, potrzebę spożycia czegoś słodkiego, owo cudo, na pewno zaspokoi! :)

Dodaj zdjęcie »
Więcej zdjęć »
Ocena:
Brak ocen
DRUKUJ
DODAJ DO KSIĄŻKI KUCHARSKIEJ
SKŁADNIKI
400 g odtłuszczonego mleka w proszku
200 g serka homogenizowanego
2 łyżki holenderskiego kakao
1/2 szklanki odtłuszczonego mleka
szklanka słodzika do pieczenia
-
ew. łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kakao do posypania




SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Serek przełożyć do rondelka, zalewać mlekiem i lekko podgrzać cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką ), tak aby mleko połączyło się z serkiem i nabrało gładkiej konsystencji.
Kiedy mleko z serkiem nabierze już właściwej gładkiej konsystencji, zdjąć rondel z ognia i dodać słodzik. A następnie kakao i mleko w proszku, ew. kawę. Całość dokładnie wymieszać, najlepiej mikserem. Gotową masę czekoladowa przełożyć do foremki (u mnie foremki do pralinek) i odstawić do zastygnięcia na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem pokroić na mniejsze kawałki, można posypać kakao.
Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation