Kuchnia

Orientalne<3

Wieprzowina z kapustą po chińsku
Co kupić
400 g steku wieprzowego do szybkiego przygotowania
2 ząbki czosnku
25 g korzenia imbiru
chili z młynka
1 łyżka soku z cytryny
5-6 łyżek sosu sojowego
5 łyżek oleju słonecznikowego
600 g kapusty chińskiej (może być kapusta biała)
1 pęczek dymki
150 g kiełków soi
200 g ryżu basmati
sól jodowana z fluorem
50 g orzechów nerkowca
1-2 łyżeczki skrobi
Jak zrobić
poziom: łatwy porcji: 4 czas: 40min
Przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w paski. Czosnek i imbir obrać, posiekać, wymieszać z chili, sokiem z cytryny i 3 łyżkami sosu sojowego i oleju, mięso marynować w tak przygotowanej marynacie przez 60-90 minut.
Kapustę i cebulę oczyścić, kapustę pokroić w poprzek na paski o szerokości 1 cm, cebulę – w krążki. Kiełki osączyć z zalewy. Ryż wrzucić do 400 ml wrzącej, osolonej wody i gotować przez 10 minut na małym ogniu.
Mięso osączyć, marynatę zebrać. Porcje mięsa podsmażyć w rozgrzanym woku lub na patelni, wykorzystując pozostały olej, wyjąć. Kapustę i cebulę wrzucić na tłuszcz pozostały po smażeniu mięsa, ciągle mieszając. Dodać marynatę i mięso i smażyć mniej więcej przez 5 minut. Dodać kiełki soi i orzechy nerkowca i smażyć przez 3 minuty, doprawić do smaku pozostałym sosem sojowym i chili. Skrobię rozmieszać w niewielkiej ilości wody, lekko zagęścić sos. Podawać z ryżem.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation