Kuchnia

Wypieki

Kruche ciasto z brzoskwiniami i amaretti

Składniki na kruche ciasto:

270 g mąki pszennej
100 g ciasteczek amaretti, zmielonych
200 g masła, w temperaturze pokojowej
80 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka ekstraktu z migdałów

W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, zmielone ciasteczka amaretti, cukier i ekstrakt z migdałów. Wyrobić między palcami na kruszonkę, odstawić (jeśli kruszonka będzie wydawała się zbyt wilgotna/tłusta - dodać więcej mąki pszennej).

Formę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy lekko wylepić połową kruszonki (nie wciskamy mocno w formę, raczej wysypujemy i delikatnie przyklepujemy). Podpiec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut na bladozłoty kolor.

Ponadto:

700 g dojrzałych brzoskwiń
50 g cukru
3 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka pasty z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii
cukier puder do oprószenia
ciasteczka amaretti do ozdoby

Brzoskwinie przepołowić (skórki nie ubieramy), usunąć z nich pestki, pokroić w półksiężyce. Wymieszać z cukrem i skrobią ziemniaczaną, odłożyć na 15 minut.

Na podpieczony spód równomiernie wyłożyć brzoskwinie z mąką i cukrem (zebrany sok odlać, nie będzie potrzebny), na wierzch wysypać pozostałą kruszonkę.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 45 minut lub do zezłocenia i wypieczenia kruszonki. Wyjąć, wystudzić.

Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i ozdobić dodatkowymi ciasteczkami.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation