Kuchnia

Food - ciasta pieczone

Kolorowa pianka

Składniki :

cienki blat biszkoptu
miękka marmolada wieloowocowa

Warstwa biała:

15 g żelatyny (bez gotowania)
4 białka
0,5 szklanki cukru pudru

Warstwa żółta:

4 białka
galaretka cytrynowa
3 łyżki cukru pudru

Warstwa różowa:

3 białka
galaretka truskawkowa
3 łyżki cukru pudru

Wierzch:

polewa czekoladowa











Żelatynę namaczamy w połowie szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje wstawiamy do naczynia z gorącą woda i czekamy aż się rozpuści.

Każdą z galaretek rozpuszczamy w 3/4 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.

Na dno foremki wykładamy biszkopt. Smarujemy cienka warstwą marmolady.

4 białka ubijamy na sztywną pianę. Powoli dosypujemy cukier puder i miksujemy aż piana będzie lśniąca i bardzo gęsta. Nie przerywając miksowania wlewamy żelatynę i chwilę jeszcze miksujemy aby równomiernie się połączyła z pianą. Od razu wykładamy do foremki z biszkoptem. Wygładzamy wierzch i wstawiamy do lodówki.

Następne 4 białka ubijamy z cukrem. Do sztywnej, lśniącej piany wlewamy jedną z tężejących galaretek. Miksujemy aby połączyła się z pianą i wykładamy do formy.

Kolejną warstwę piany przygotowujemy w ten sam sposób.

Odstawiamy formę do lodówki. Gdy zastygną, na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation