Kuchnia

jedzonko

SKŁADNIKI

 2 - 4 PORCJE

1 ziemniak

1 marchewka

1 pietruszka

1 batat

1 buraczek

1 cukinia

2 łyżki oliwy extra vergine

przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. gryros, curry

SOS

1 łyżka śmietany lub jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

2 łyżeczki musztardy miodowej (lub zwykłej + 1/2 łyżeczki miodu)

1/2 łyżeczki przyprawy np. gyros lub curry

sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE

Wszystkie warzywa oprócz cukinii obrać. Pokroić w słupki (cukinię również). Układać na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia.

Posypać solą, pieprzem, oregano i przyprawami. Za pomocą pędzelka posmarować z wierzchu oliwą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C (najlepiej z termoobiegiem) i piec przez 30 minut.

W trakcjie pieczenia można 1 - 2 razy uchylić piekarnik aby pozbyć się pary.

Następnie delikatnie przewrócić warzywa (np. drewnianą łopatką) i piec przez kolejne 15 minut.

Wymieszać składniki sosu. Warzywa skropić sosem i opcjonalnie posypać płatkami chili.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation