Kuchnia

ciasta i przetwory

Szybka tarta borówkowa
Składniki na 8 porcji:

(na formę o dolnej średnicy 26 cm)

1 kubek = 250 ml

Ciasto
100 g masła
2, 5 kubka mąki pszennej
3/4 kubka otrębów owsianych
0, 5 kubka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 duże lub 2 małe jajka

W razie czego otręby można zastąpic mąką

Nadzienie
400 g borówki amerykańskiej lub jagód
1 łyżka bułki tartej lub mąki ziemniaczanej
180 g naturalnego białego sera ( może być taki jak do serników)
1 jajko
3/4 kubka drobnego cukru (lub mniej)
2 łyżki soku z cytryny ( z połowy cytryny)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie

Roztapiamy masło i odstawiamy na bok, aby nieco przestygło. W misce mieszamy suche składniki. Do chłodnego masła wbijamy jajko i lekko podbijamy. Wlewamy mieszankę tłuszczowo jajeczną do mąki i wyrabiamy ciasto. Ciasto nie musi być chłodzone.

Formę smarujemy obficie masłem i wylepiamy rozwałkowanym ciastem. Dno posypujemy tartą bułką lub mąką ziemniaczaną i owocami.

Do miski wkładamy ser, jajko, cukier, sok z cytryny i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do momentu otrzymania gładkiej masy. Wylewamy na jagody i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni C) na 30 -40 minut. Studzimy w formie.

Czas przygotowania i pieczenia ok. 60 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation