Kuchnia

tarty

Składniki na ciasto:
500 g mąki
300 g masła z lodówki
130 ml wody w temp. pokojowej
120 ml mleka w temp. pokojowej
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
15 g drożdży
1. Masło pokroić w kostkę i połączyć z mąką (1 łyżkę mąki odłożyć do zaczynu drożdżowego) np malakserem tak, aby powstało coś w rodzaju piasku z grubszymi grudkami masła (zdj. 1).
2. Połączyć mleko, wodę, cukier, rozdrobnione drożdże i mąkę. Odczekać ok. 10 minut, aż drożdże zaczną fermentować.
3. Połączyć zaczyn z mąką z masłem i bardzo szybko zarobić.
4. Włożyć do lodówki na 2 godziny.
5.Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować na dobrze podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta, a następnie złożyć je składając na siebie do wewnątrz krótsze boki (zdj. 4).
6. Obrócić ciasto, rozwałkować i powtórzyć czynność z pkt 5.
7. Włożyć ciasto z powrotem do lodówki, tym razem na 4 godz.
8. Po leżakowaniu rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5 cm lub cieniej i pociąć na długie prostokąty o szerokości ok 15 cm. (zdj. 5)
9. Wyciąć trójkąty (zdj. 6)
10. Dno tortownicy 28 cm posmarować dokładnie olejem.
11. Układać trójkąty tak, aby nachodziły jeden na drugi (zdj. 8)
12. Rozłożyć farsz (łyżką do lodów).
13. Końcówki trójkątów zawinąć pod podstawę trójkąta.
14. Włożyć do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika i piec ok. 25 minut.

Składniki na farsz:
4 średnie ziemniaki
1 duża cebula
1 pęczek szczypiorku, bazylii i pietruszki
1 mała cukinia
1 jajko
ok. 1 łyżeczka soli
szczypta soli
1. Ziemniaki gotujemy i ucieramy na grubych oczkach tarki.
2. Cukinię ucieramy na dużych oczkach tarki.
3. Cebulę drobno kroimy i szklimy na oleju.
4. Cukinię wycisnąć i wkładamy do dużej miski.
5. Dodajemy cebulę, pokrojone na drobno zioła, ziemniaki, sól i pieprz. Mieszmy. Dozujemy na ciasto łyżką do lodów.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation