DIY - zrób to sam

kulinarne inspiracje

Składniki:

1 szklanka śmietany kremówki 30%
3/4 szklanki mleka skondensowanego słodzonego (używam takiego z puszki)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Pojemnik, w którym będę mrozić lody, wkładam do zamrażalnika, a wszystkie składniki do lodówki. Po kilku godzinach odmierzam składniki, wlewam je do misy miksera i łączę łyżką. Następnie włączam mikser z końcówką do ubijania. Wystarczy około 5 minut pracy na średnich obrotach. Masa nie będzie sztywna jak ubita kremówka, ale zgęstnieje i się napuszy.
Masę przelewam do pojemnika z wieczkiem i wkładam do lodówki.
Po około 5 godzinach lody są gotowe!

Tych lodów nie mieszam w trakcie zamrażania. Nie ma takiej potrzeby, gdyż ostatecznie mają dobrą konsystencję i co najważniejsze, nie tworzą się w nich kryształki lodu.

Lody są pyszne i jak dla mnie, odpowiednio słodkie – ani za mało, ani za dużo. Osobiście uważam, że podana przeze mnie ilość słodkiego mleka skondensowanego to absolutne maksimum. Możecie dodać nawet ciut mniej, powiedzmy 3/5 szklanki, ale zdecydowanie nie więcej.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation