Kuchnia

słodkości

CIASTO WALENTYNKOWE

Składniki na ciasto: (blacha 23x 33 cm oraz keksówka o tej samej długości)

4 jajka (wielkość L)
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka ciemnego kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Następnie pojedynczo dodać żółtka, cały czas miksując. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i dodać do jajecznej masy wraz z olejem. Delikatnie wymieszać, tylko do połączenia się składników i przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno). Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 C (termoobieg) ok.15-20 minut. Wyjąć z formy i delikatnie zdjąć papier. Szybko przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (razem z bokami), tak aby biszkopt był rozłożony na dnie i po bokach keksówki. Pozostawić do ostygnięcia.

Dodatkowo:

3 galaretki truskawkowe
1 litr wody
750 ml śmietanki kremówki 30% (dobrze schłodzonej)
250 g serka mascarpone (dobrze schłodzonego)
2 łyżki cukru pudru
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
Galaretki rozpuścić w podanej ilości wrzątku, przestudzić i przelać do 3 wysokich szklanek lub kubków. Pozostawić do zastygnięcia, a gdy stężeje delikatnie wyjąć ją z naczyń i foremką w kształcie serca wyciąć trzy słupki. Pozostałą galaretkę można pokroić na mniejsze kawałki i zostawić do dekoracji lub zjeść ; )

Zimną kremówkę, mascarpone i cukier puder, zmiksować razem na gładki, gęsty krem.

Połowę kremu śmietankowego przełożyć na dno biszkoptu. Następnie ułożyć na nim 3 galaretkowe słupki obok siebie i przykryć pozostałą częścią kremu, na wierzchu ułożyć herbatniki. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem odwrócić do góry nogami, tak aby biszkopt był po boku i na górze ciasta, a herbatniki na dole. Czekoladę rozpuścić wraz z masłem nad parą i tak otrzymaną polewą udekorować ciasto.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation