Kuchnia

Przepisy

Rolada Marchewkowa Z Kremem Serowym

Składniki:
Rolada marchewkowa
2 jajka

180 cukru

150 g pszennej mąki

1 łyżeczka waniliowego ekstraktu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka cynamonu

50 ml oleju

100 g utartej marchewki

Krem serowy
50 g miękkiego masła

50 g cukru pudru

1 łyżeczka waniliowego cukru pudru

200 g kremowego serka, u mnie łaciate


Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg . Termoobieg skraca czas pieczenia i sprawia, że ciasto piecze się równomiernie. Obierz i utrzyj marchewkę na tarce o małych oczkach. Ja rozdrabniam marchewkę w malakserze. Całe jajka zmiksuj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Przesiej mąkę z cynamonem, proszkiem, sodą i lekko wymieszaj z jajeczną masą. Dodaj olej i utartą marchewkę. Delikatnie wymieszaj i rozprowadź ciasto cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez 10 – 12 minut. Upieczone ciasto odwrócić na papier do pieczenia posypany cukrem, przykryj ściereczką i ostudź.

Przygotuj krem. Zmiksuj miękkie masło na puszysto. Miksuj około 2 – 3 minut, po czym dodaj cukier puder i waniliowy cukier i miksuj jeszcze przez minutę. Do puszystego masła dodaj po łyżce serka, mieszając energicznie. Wszystkie składniki na krem powinny być w pokojowej temperaturze. Krem powinien być puszysty i łatwo się rozsmarowywać.

Posmaruj ciasto kremem i zwiń w rulon zaczynając od dłuższego boku. Włóż do lodówki na godzinę. Schłodzoną roladę pokrój na kawałki. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation