Design

Design

Kukułka bez pieczenia

Herbatniki przełożone kremem kukułkowym i delikatną pianką. Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia

Wymiary formy: 24x28 cm

Składniki:

krem kukułkowy:
200 g cukierków kukułek
1/3 szklanki wody
2 szklanki mleka
2 budynie śmietankowe
200 g masła
pianka kukułkowa:
200 g cukierków kukułek
1/3 szklanki mleka
250 ml śmietanko 30%
1 łyżka żelatyny
1/4 szklanki wrzątku
dodatkowo:
około 300 g herbatników kakaowych (32 szt.)
posiekana lub starta gorzka czekolada
Przygotowanie:

Kukułki na krem rozpuszczamy w wodzie w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając. Proszek budyniowy mieszamy z 1 szklanką mleka, resztę mleka gotujemy. Następnie na gotujące się mleko wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy oraz syrop kukułkowy. Zagotowany budyń odstawiamy do wystygnięcia oraz zimny ucieramy z masłem na jednolitą masę. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na spodzie układamy warstwę herbatników, rozprowadzamy masę kukułkową i przykrywamy drugą warstwą ciastek. W międzyczasie cukierki na piankę rozpuszczamy w mleku w małym garnuszku na wolnym ogniu cały czas mieszając i odstawiamy do wystygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę i małym strumieniem wlewamy przestygniętą żelatynę, a następnie rozpuszczone cukierki. Piankę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia, najlepiej na całą noc. Przed podaniem ciasto posypujemy startą gorzką czekoladą.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation