Kuchnia

Słodkości

Pasiak
Składniki na jasny biszkopt:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć. Wylać do blaszki ( 25 35 cm ), wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st. C, około 25 minut.



Składniki na biszkopt różowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 4 łyżki mąki

- 1 opakowanie kisielu wiśniowego

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo opakowanie kisielu.



Składniki na biszkopt kakaowy:

- 4 jaja

- 4 łyżki cukru

- 1 i 1/2 łyżki kakao

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotować analogicznie jak biszkopt jasny, dodając dodatkowo kakao.



Składniki na masę jabłkową:

- 1 kg jabłek

- 1/2 szklanki cukru (opcjonalnie, jeżeli jabłka są kwaśne )

- 1 galaretka wiśniowa

- 1 galaretka agrestowa

Jabłka obrać pokroić, zesmażyć z cukrem, podzielić na 2 części. Do jednej dodać galaretkę zieloną, a do drugiej czerwoną, wymieszać, aby się rozpuściły.



Składniki na masę budyniową:

- 1/2 l mleka

- 1/2 szklanki cukru

- cukier waniliowy

- 2 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 1 kostka masła lub margaryny

1 szklankę mleka odlać i rozmieszać w nim mąki. Pozostałe mleko zagotować z cukrami. Na gotujące mleko wlać rozmieszane mąki, pogotować do zgęstnienia. Wystudzić.

Masło zmiksować na puszysto, dodając po łyżce zimny budyń. Masę podzielić na 4 części.

Układać kolejno: jasny biszkopt - 1/4 masy budyniowej - jabłka z zieloną galaretką - 1/4 masy budyniowej - biszkopt z kakao - 1/4 masy budyniowej - jabłka z czerwoną galaretką - 1/4 masy - biszkopt różowy - dowolna polewa
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation