Kuchnia

Zamiast chleba

Słodko i wytrawnie. : FARINATA - Chlebek na mące z ciecierzycy (VEGE & GLUTEN FREE)


250 g mąki z ciecierzycy Melvit
250 ml wody
3 g soli gruboziarnistej
60 ml oliwy z oliwek extra vergine
1/4 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
2 łyżki sezamu

Wykonanie :
1. Sól rozpuszczamy w 125 ml wody. Mąkę przesiewamy do dużej miski i powoli wlewamy najpierw osoloną wodę potem pozostałą. Podczas tej czynności stale mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Miskę przykrywamy i odstawiamy na min. 4 godziny.
2. W czasie "wyrastania" ciasto będzie tworzyło pianę, którą należy zdjąć łyżką cedzakową. Po wskazanym czasie mieszamy ciasto przez 2-3 minuty. Dodajemy oliwę i mieszamy do całkowitego połączenia się z ciastem. Dodajemy pieprz i przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Jest zabieg nie zbędny chyba że pieczecie tak jak ja w formie silikonowej, Ja użyłam takiej o śr. 28 cm to pieczenia tarty.
3. Całość obficie posypujemy sezamem. Pieczemy w 220 st C przez 20-25 minut. Ciasto jest upieczone gdy brzegi odejdą od ścianek a na całej powierzchni pojawią się charakterystyczne pęknięcia, pęcherzyki,
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation