Kuchnia

przetwory

Bez Pszenicy: Cukiniowy sos z pomidorkiem na zimę

3kg cukinii
1kg pomidorów
0.5kg cebuli
kilka łyżeczek oliwy z oliwek
sól, pieprz
majeranek
mielona ostra papryka
1/2 szklanki ksylitolu (może być też zwykły cukier)
1/2 szklanki octu

Oporządzamy cukinię. Jeśli jest młoda, z maleńkimi pestkami to kroimy ją jedynie na kawałki. Starszą natomiast obieramy ze skóry i wydrążamy pestki. Następnie kroimy.
Pomidory kroimy w ćwiartki.

Podgrzewamy łyżkę oliwy w garnku. Przesmażamy na niej posiekaną cebulę, a następnie dodajemy pomidory oraz cukinię. Zalewamy szklanką wody, dusimy na małym ogniu, aż warzywa całkowicie zmiękną. Przed końcem duszenia ściągamy pokrywę z garnka i podgrzewamy jeszcze chwilę warzywa, aż woda w większości odparuje.

Uduszone warzywa miksujemy dokładnie blenderem - jeśli mamy. Zaoszczędzi nam to czasu i pracy. Jeśli jednak blendera nie mamy lub miksuje on niedokładnie, wtedy najlepiej warzywa przetrzeć przez sito, tak by skórki i pestki zostały oddzielone od sosu.

Przetarte lub zblendowane warzywa ponownie przekładamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i ostrą papryką mieloną. Dodajemy ocet i ksylitol/cukier. Wszystko razem dusimy na wolnym ogniu bez przekrycia aż warzywa dokładnie odparują i powstanie dość gęsty sos.

Gorący jeszcze sos przekładamy do słoiczków. Na wierzch każdego sosu w słoiku wylewamy po łyżeczce oliwy. Zakręcamy słoiki. Następnie pasteryzujemy je w gorącej wodzie (woda powinna sięgać do połowy wysokości słoika) ok. 15 minut. Po pasteryzacji słoiki wyciągamy i ustawimy do góry dnem do wystygnięcia.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation