Kuchnia

ciasta

Nasiona chia to inaczej szałwia hiszpańska. Dzięki dużej ilości błonnika bardzo dobrze usprawniają pracę jelit. To sprawia, że świetnie nadają się jako składnik, który ma pomóc w usuwaniu z organizmu toksyn. Oprócz tego, dobrze nawadniają organizm, co także wspomaga jego oczyszczanie.

Co ważne, zawierają także przeciwutleniacze i aminokwasy, które pozytywnie wpływają na nasze włosy, cerę, paznokcie, a także... nastrój.

Z nasion chia można z łatwością przygotować zdrowy pudding, który pomoże w walce z nadwagą.

Zobaczcie także: Do czego wykorzystać czerniejące banany? Oto 3 pyszne i proste propozycje

Składniki:

Dżem

3 duże jabłka
2 łyżki nasion Chia
3/4 szklanki 100% soku jabłkowego
3/4 łyżeczki cynamonu
szczypta soli morskiej

Część mleczna:

1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego

1/2 szklanki płatków owsianych

2 łyżki nasion Chia

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

1/2 łyżeczki cynamonu

szczypta cukru

Zobaczcie także: 5 przepisów na koktajle warzywne

Sposób przygotowania:

1. Wymieszaj łyżką wszystkie składniki z części mlecznej i wstaw na noc lub na co najmniej 2 godziny do lodówki, żeby zmiękczyć płatki owsiane i chia.

2. Kiedy płatki owsiane będą bardzo miękki, a prawie całe mleko wchłonięte, oznacza to, że masa jest gotowa.

3. Jeśli płatki będą już wystarczająco miękkie, ale część mleczna będzie zbyt rzadka, dodaj więcej nasion chia. Jeżeli jednak będzie zbyt gęsta, dodaj trochę mleka.

4. Obierz i pokrój jabłka, wrzuć do garnka i dodaj wszystkie składniki z części dżemowej, po czym dokładnie wymieszaj, postaw na średnim ogniu, doprowadź do niewielkiego wrzenia i zmniejsz ogień.

5. Przykryj garnek i pozostaw na wolnym ogniu przez 15 minut, mieszając całość co 5 minut. Po upływie tego czasu, jabłka lekko rozgnieć widelcem.

6. Całość odstaw do ostygnięcia.

7. Połącz wszystkie części: najpierw wlej trochę dżemu, później trochę mlecznej części i tak na zmianę.

8. Na wierzch swoje ulubione owoce i deser gotowy.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation