Kuchnia

Przepisy

Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i chrupiącą szynką serrano

Składniki (na 2 porcje):

2 dojrzałe brzoskwinie
1/2 fenkuła
1/2 kulki sera mozzarella
2-3 plasterki szynki serrano
2 garście rukoli
6 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Plasterki szynki serrano położyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Piec przez 15-20 minut. Ostudzić.
Brzoskwinie dokładnie umyć, osuszyć i pokroić na pół lub na ćwiartki. Posmarować oliwą z oliwek i zarumienić na patelni grillowej.
Bulwę fenkuła przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie paski.
Rukolę dokładnie umyć i osuszyć.
Ser mozzarella pokroić w plasterki.
Wymieszać oliwę z oliwek z octem balsamicznym. Posolić i popieprzyć do smaku.
Do miski włożyć rukolę. Dodać paski fenkuła, szynkę serrano porwaną na kawałki, brzoskwinie i plasterki sera. Polać wszystkie składniki sosem winegret.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation