Kuchnia

zapiekanki

Pizza- trzy sery

25 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
1/2 szklanki ciepłego mleka
400 g mąki (najlepiej mąki do pizzy włoskiej)
80 g rozpuszczonego masła
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta oregano
Farsz:

2 łyżki koncentratu pomidorowego
szczypta przyprawy do pizzy
20 dag startej mozzarelli
5 dag startego sera Gouda
5 dag startego parmezanu
10 dag szynki
1/2 słoiczka oliwek zielonych
10 dag pieczarek
1/2 czerwonej papryki
1/2 puszki kukurydzy


Do kubka wkruszamy drożdże, dolewamy ciepłego (nie gorącego!) mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy za pomocą łyżeczki, odstawiamy na 10 minut aby drożdże zaczęły rosnąć. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, wszystkie pozostałe składniki oraz rozczyn.

Wyrabiamy gładkie ciasto, które odstawiamy na minimum 40 minut w ciepłe miejsce.

Po tym czasie ciasto zdecydowanie powinno zwiększyć swoją objętość.

Gdy mamy większą foremkę to robimy jedną większą pizzę, jeżeli mamy małą tortownicę (tak jak ja) to dzielimy ciasto na dwie części. Na ciasto nakładamy łyżeczkę przecieru pomidorowego, przyprawy, później pozostałe dodatki. Piec w temp. 220 stopni przez 13- 15 minut. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation