Kuchnia

dieta ubogoresztkowa

Klasyczny chleb tostowy

Składniki:
600 g mąki pszennej typ 650 lub 550
7 g drożdży suszonych instant
50 g zimnego masła
350 ml mleka lub wody
Łyżeczka soli

Wierzch:
białko
kryształki soli himalajskiej

Przepis:
Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty.
Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
Ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
Po tym czasie ciasto składamy i przekładamy do formy keksówki (12x24cm) wyłożonej pergaminem i posmarowanej masłem. Przykrywamy na 40 minut.
Wyrośnięte ciasto smarujemy białkiem i posypujemy solą, wkładamy do rozgrzanego piekarnika.
Chleb pieczemy przez 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation