Kuchnia

A p e t i t 🍩

Szybki deser z jagodami i czekoladą.

Składniki:
125 g mascarpone,
200 g śmietanki kremówki 30%,
cukier puder

Biszkopty,
30-40 g gorzkiej czekolady,
200 g jagód,
ew. likier Baileys

Mascarpone i śmietankę umieścić w misce i zmiksować przy pomocy miksera, gdy masa zacznie gęstnieć dodać cukier puder. Masę podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować.
Jagody włożyć do rondelka, włączyć mały ogień i chwilę podgrzewać, aż się rozmrożą, następnie dodać cukier puder (choć to też opcjonalne), gotować na małym ogniu, aż całość zacznie lekko gęstniej - jagody można wcześniej wyciągnąć, a zagęścić tylko owocowy sok.
Na dno szklanki, kieliszka czy miseczki wyłożyć biszkopty, możemy lekko nasączyć je Baileysem, albo sokiem jagodowym ( u mnie pół na pół - część biszkoptów zostało nasączonych likierem część sokiem), wyłożyć krem czekoladowy, na to lekko nasączone biszkopty i jagody, następna warstwa śmietanki ubitej z mascarpone i znowu nasączone biszkopty i jagody. Na koniec kleks z ubitej śmietanki z mascarpone i całość posypana tartą czekoladą.

Smacznego :)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation