Kuchnia

zielono mi

CHRUPIĄCA TARTA SEROWA Z KUKURYDZĄ

SKŁADNIKI:

* ciasto francuskie – 300 g
* kukurydza Bonduelle – 150 g
* filet z kurczaka – 150 g
* groszek zielony Bonduelle – 100 g
* ser żółty o wyrazistym smaku np. cheddar – 150 g
* papryka żółta – 1 szt
* cebula – 1 szt
* czosnek 2 ząbki
* duże jajko – 2 szt
* śmietana 18% gęsta – 2 czubate łyżki
* majonez – 1 czubata łyżka
* masło – 1 łyżka
* sol, pieprz, papryka ostra
* świeży szczypiorek lub pietruszka i koperek

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Formę do tarty delikatnie natłuszczamy masłem i obsypujemy bułką tartą.

Wykładamy ciastem francuskim , nakłuwamy na spodzie i podpiekamy w nagrzanym do 190C piekarniku przez 5 minut.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła, dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek, oczyszczonego i pokrojonego w kosteczkę kurczaka, przesmażamy, wrzucamy paprykę oraz kukurydzę – mieszamy.

Jajka roztrzepujemy ze śmietaną i majonezem, dodajemy starty ser i doprawiamy do smaku.

Na podpieczony spód wyciągamy farsz z kukurydzy , zalewamy masą serowo-śmietanową i ponownie zapiekamy – tym razem ok. 20-25 minut / 180C

Podajemy gorące posypane świeżymi ziołami.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation