Kuchnia

Sajgonki

Warzywne samosy w papierze ryżowym z miętowym sosem

Składniki (na około 16 sztuk):

8 okrągłych płatów papieru ryżowego o średnicy 22cm
220 g ugotowanej ciecierzycy
220 g mrożonego groszku
170 g marchwi (3 małe sztuki)
80 g świeżego szpinaku
30 g wiórków kokosowych
70 g nerkowców (niesolonych i nieprażonych)
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka startego na tarce lub rozgniecionego imbiru
3/4 łyżeczki soli
olej kokosowy, masło klarowane lub oliwa

przyprawy do nadzienia:

1 łyżka nasion kminu
1/2 łyżki nasion gorczycy
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kolendry
1/4 łyżeczki kardamonu
1/8 łyżeczki cynamonu
pieprz cayenne do smaku

Sos miętowy:

duży pęczek liści mięty (około 1 szklanka liści)
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka startego na tarce lub rozgniecionego imbiru
2 daktyle
1/4 szklanki soku z limonki lub z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 papryczki chili lub szczypta pieprzu cayenne
sól

Przygotowanie:

Na suchej patelni zarumienić nerkowce i wiórki kokosowe - uważając żeby się nie przypaliły.
Pokroić drobno cebulę i marchewki. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać ziarna kminu i ziarna gorczycy, gdy te drugie zaczną ''strzelać'' dodać cebulę, resztę przypraw i imbir.
Smażyć przez 5 minut i następnie dodać rozgnieciony czosnek. Smażyć przez 2 minuty. Dodać marchewkę. Dokładnie wymieszać.
Następnie dodać groszek i smażyć przez 3-4 minuty. Dodać posiekane liście szpinaku. Wymieszać.
Gdy szpinak zwiędnie, dodać ciecierzycę. Smażyć przez 2 minuty. Zdjąć z ognia i dodać posiekane nerkowce i wiórki kokosowe. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki i odstawić.

Sos miętowy:

Wrzucić wszystkie składniki do blendera i rozdrobnić. Przelać do miseczki i odstawić do lodówki.
Pojedyncze płaty papieru ryżowego moczyć przez 20-30 sekund w gorącej wodzie. Wyłożyć każdy płat na czysty ręcznik kuchenny i delikatnie wygładzić jego powierzchnię. Przeciąć nożem na pół.
Na środku każdej połówki płatu położyć łyżkę nadzienia. Zagiąć jeden z boków łącząc go z okrągłą częścią półkola przykrywając w ten sposób farsz.
Następnie zagiąć drugi koniec zamykając samosę i tworząc trójkąt. Na końcu zagiąć do środka pozostałą część półkola.
Położyć samosy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować każdą z nich z dwóch stron olejem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200ºC przez 10 minut. Przewrócić każdą samosę na drugą stronę i piec przez kolejne 10 minut.
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation