Kuchnia

dieta ubogoresztkowa

Kotlety ryżowe z sosem pomidorowym przepis - Gotujmy.pl



SKŁADNIKI:

1 szklanka ryżu
1 cebula
1 duże jajko
5-6 ogóreczków konserwowych
sól morska
pieprz czarny mielony
oliwa z oliwek

SOS:

250g pieczarek
100ml wina białego wytrawnego
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 1/2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka mąki pszennej
papryka słodka
pieprz kolorowy
masło
sól morska
3 łyżki śmietanki 30%


PRZYGOTOWANIE:

Ryż ugotować w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu. Pieczarki pokroić i usmażyć na maśle. Przyprawić solą, pieprzem kolorowym i papryką słodką. Wlać wino, a po chwili przecier pomidorowy oraz bulion zaciągnięty mąką. Dodać śmietankę i dusić, aż sos zgęstnieje. Kiedy sos będzie się redukował można przygotować kotleciki. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać do ugotowanego ryżu wraz z pokrojonymi w plasterki korniszonami. Wbić jajko i dokładnie wszystko wymieszać przyprawiając solą i pieprzem. Formować kotlety i smażyć no oleju z dwóch stron do zrumienienia. Podawać z sosem. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation