Kuchnia

dieta

Roladki z chleba tostowego


chleb tostowy
plastry sera żółtego
boczek w cienkich plastrach / szynka szwarcwaldzka
świeża papryka, pokrojona w paseczki
majonez
ketchup

Ilości nie podaję, gdyż każdy dokładnie wie ile chce przygotować porcji. Ja zużyłam cały chleb tostowy i nie została nawet jedna roladka, więc śmiało można przygotować większą porcję;) no i wiadomo, ile kromek chleba, tyle plastrów sera, paseczków papryki i plastrów szynki lub boczku (tego ostatniego mogłoby być nawet dwa razy więcej, ale to już opcjonalnie).

Każdą kromkę chleba tostowego wałkujemy na cienko. Proponuję nie robić tego dużo wcześniej, lub ułożyć jedną kromkę na drugiej i przykryć folią spożywczą, bo chleb dość szybko może obeschnąć.

Następnie każdą kromkę smarujemy majonezem i ketchupem. Nie przesadzamy z ilością, bo podczas zwijania nadmiar nam wypłynie i tak.

Na każdej kromce układamy po plasterku sera, paseczku papryki (opcjonalnie szynki) i zwijamy roladkę. Przygotowaną roladkę owijamy plastrami boczku i spinamy wykałaczką.

Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10-15 minut (do momentu aż boczek zrobi się przyjemnie chrupiący i wypieczony).
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation