Wnętrza

Dom z pomysłem

Nastoletnie Wypiekanie: Chleb pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach

Składniki:

10 g drożdży świeżych
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
300 g mąki pszennej
30 g otrębów owsianych
1,5 łyżeczki soli
70 g siemienia lnianego
140 ml ciepłej wody


Przygotowanie:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodając cukier oraz 2 łyżki mąki. Odstawić na 30-60 minut w temperaturze pokojowej do "ruszenia drożdży". Więcej przeczytasz tutaj.

Po tym czasie do wyrośniętych drożdży dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Ręcznie trwa to o wiele dłużej. Dobrze wyrobione ciasto nie klei się do rąk, jest sprężyste i jednolite. W razie potrzeby dosypać mąki lub dolać wody.

Przełożyć ciasto do czystej, oprószonej wcześniej mąką miski. Przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
Po tym czasie ciasto krótko wyrobić rękami i uformować w podłużny bochenek. Umieścić go w małej formie keksówce o wymiarach 10x20 cm, uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką i/lub wyłożonej papierem do pieczenia . Odstawić na kolejne 1,5 godziny do napuszenia. Dobrze, by miejsce, gdzie chlebek wyrasta, było ciepłe i bez przeciągów.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st.C. Wyrośnięty bochenek wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 30-40 minut, aż nabierze ładne koloru i będzie pięknie pachnieć. Wyjąć i przenieść na kratce do studzenia. Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation