Kuchnia

napoje

KISZONE JABŁKA przepis Olga Smile

3 kg jabłek
kawałek imbiru pokrojonego w plastry
10 goździków
1 laska cynamonu
5 łyżeczek lub 2 łyżki soli kamiennej niejodowanej (zależnie od wielkości słoika) zalewa ma być słona jak kiszonka :)
kilka łyżek soku z kiszonej kapusty

Jabłka myję, przekrawam na cztery lub na dwie części.
Imbir kroję w plastry nie obieram.
Do słoika wkładam imbir, cynamon, goździki i jabłka.
W kubku wody rozpuszczam sól. Wlewam do słoika, dodaję sok z kapusty i dopełniam wodą. Zakręcam, potrząsam słoikiem aby sól równomiernie się rozprowadziła.
Odkręcam, przykrywam talerzem, dociskam aby wszystkie kawałki jabłek były zanurzone.
Zostawiam w cieple na 5-8 dni do kiszenia. Gdy jabłka są już kwaśne i miękkie zakręcam mocno i wstawiam do lodówki.
I tak oto kiszone jabłka są gotowe do jedzenia!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation