Kuchnia

pierogi

Pełnoziarniste Calzone

Składniki:

Zaczyn: 1/4 szklanki ciepłego mleka, szczypta cukru, 15 g drożdży, łyżeczka mąki pełnoziarnistej (użyłam Lubelli)

Ciasto: 250g szklanki mąki pełnoziarnistej
1/4 szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy
1 jajko
szczypta soli

Farsz: 300g pieczarek, cebula, 50g serka wiejskiego, ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy cukier i mąkę, mieszamy i zostawiamy aż zaczyn podwoi swoją objętość.
W tym czasie bierzemy dużą miskę i przesiewamy tam mąkę. Do miski dodajemy oliwę, sól, wodę i wbijamy jajko, a także wyrośnięty zaczyn. Mieszamy składniki ciasta drewnianą łyżką. Jeśli lepi się i jest zbyt płynne dosypujemy mąki, jeśli jest zbyt zwarte dolewamy wody. Po 3-4 minutach mieszania ciasto łyżką wyrabiamy je ręcznie około 8 minut, (ręce można nasmarować oliwą). Elastyczne ciasto wkładamy ponownie do miski i przykrywamy ściereczką na ok.1h. W tym czasie przygotowujemy farsz.
Podsmażamy cebulę na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojone lub starte na tarce pieczarki i dusimy około 10 minut. Kiedy pieczarki puszczą sok dodać przyprawy i serek wiejski.

Ciasto cienko rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym. Nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi formując pieroga. Kładziemy pieróg na papier lub folię do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15-20 minut, aż brzegi będą złotobrązowe.

Smacznego!
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation