Kuchnia

kuchnia

KURCZAK ZAPIEKANY Z RYŻEM I WARZYWAMI

Składniki na 6 osób:
3 woreczki ryżu parabolicznego 300 g (nie zamieniajcie go na zwykły biały, bo nie będzie sypki)
mrożone warzywa - ulubiona mieszanka 750 g (ja dałam groszek zielony plus mieszankę grecką bez przypraw)
3 szklanki bulionu (lub w ostateczności przegotowanej wody z dodatkiem soli, pieprzu)
tłuszcz do posmarowania formy, np masło
pałki z kurczaka - 6 szt
marynata do kurczaka: łyżka oleju, po łyżeczce soli, kurkumy, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki.
zioła prowansalskie do posypania warzyw.

Wykonanie:

Kurczaka nacieramy marynatą i pozostawiamy na godzinę, by przeszedł przyprawami.

Brytfankę nacieramy tłuszczem. Na spód wsypujemy ryż (suchy, niegotowany), zalewamy go dwiema szklankami bulionu. Na ryż wysypujemy warzywa i oprószamy je ziołami prowansalskimi, (lub jeżeli macie gotową mieszankę przypraw z warzyw, to można dać taką). Na warzywa wykładamy kurczaka i wsuwamy do piekarnika na 60 minut z włączoną funkcją termoobiegu (170 stopni)

W czasie pieczenia zaglądamy kilkukrotnie do piekarnika, by pozostałym bulionem nawilżać mięso za pomocą pędzelka czy łyżki. Po 40 minutach pieczenia przemieszać ryż z warzywami - jeżeli cały rosół wyparował, można jeszcze troszkę dolać.

Pysznego obiadu! :-)
Momencik, trwa przetwarzanie danych   loading-animation